Een vuurwerkshow organiseren is een spectaculaire manier om een evenement te vieren. Het plannen en uitvoeren van een vuurwerkshow vereist echter zorgvuldige aandacht voor verschillende belangrijke zaken om ervoor te zorgen dat het evenement veilig en succesvol verloopt. Lees de tekst hieronder door om te weten op welke zaken je moet letten als je een vuurwerkshow wilt organiseren.

Wat is een vuurwerkshow?

Een vuurwerkshow is een spectaculaire en visueel verbluffende presentatie van siervuurwerk, meestal uitgevoerd om een speciale gelegenheid of evenement te vieren. Tijdens een vuurwerkshow worden kleurrijke explosies van licht en geluid gesynchroniseerd, Samen wordt een adembenemend schouwspel gecreëerd dat het publiek betovert. Deze shows worden vaak georganiseerd ter gelegenheid van feestdagen, nationale vieringen, festivals, bruiloften, bedrijfsevenementen en andere speciale momenten. 

Alleen door professionals

Vuurwerk geschikt voor een vuurwerkshow is meestal krachtiger dan normaal vuurwerk, wat betekent dat consumenten niet toegestaan zijn om professioneel vuurwerk te kopen en afsteken. Professioneel vuurwerk voor een vuurwerkshow mag alleen door gecertificeerde deskundigen afgestoken worden.

Installatie en timing

Een expert zal tijdens voor de show het vuurwerk in een installatie plaatsen en dit aan een elektrisch apparaat koppelen. Zo kan het vuurwerk op een veilige afstand worden afgestoken, aangezien met de hand afsteken absoluut geen optie is. Via het apparaat kan de timing makkelijk worden ingesteld om het ritme van het muziek te volgen.

Vergunning aanvragen

Vraag op tijd de nodige vergunningen aan. Om professioneel vuurwerk af te mogen steken tijdens een vuurwerkshow, dien je te zorgen voor een bedrijfsvergunning (toepassingsvergunning). Je kunt een bedrijfsvergunning bij de omgevingsdienst in je regio aanvragen. In de meeste gevallen neemt het hele proces 14 dagen in beslag voordat je je vergunning in handen hebt.

Ontbrandingstoestemming

Naast een vergunning heb je ook ontbrandingstoestemming nodig. Er worden een aantal eisen gesteld aan zaken als blusmiddelen, veiligheidsafstanden, verpakkingen en vervoer. Een ontbrandingstoestemming heb je echter niet altijd nodig. Ga je meer dan 20 kilo theatervuurwerk of minder dan 200 kilo consumentenvuurwerk afsteken, dan dien je een ontbrandingstoestemming bij de provincie aan te vragen.

De kosten

Vuurwerk is niet bepaald goedkoop, vooral niet als je wilt zorgen voor een adembenemende vuurwerkshow. Neem een kijkje naar vuurwerk bij een leverancier als Vuurwerkland om een inschatting te kunnen maken van de kosten die komen kijken bij het organiseren van een vuurwerkshow. Dan niet alleen aan het vuurwerk zelf, maar ook aan het ontstekingsmechanisme dat minimaal € 300 kost.

Vuurwerkshow organiseren: let op deze zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *