Veel mensen boeken deze zomer een vakantie in eigen land. En hoewel kamperen, een huisje in het bos of een hotelovernachting in een mooie stad leuk zijn, geeft een vakantie op het water misschien wat meer dat buitenlandgevoel. Meteen een eigen boot aanschaffen is wat enthousiast, maar je kan natuurlijk ook gewoon een boot huren. In de zomer is het vaak warm en zonnig en met een boot kun je dan gemakkelijk afkoelen op het water. Je kunt aanmeren in verschillende plaatsjes in Nederland wat natuurlijk ook erg leuk is. Je leest hier meer over wat er komt kijken bij een boot huren in Nederland.

Boot huren in Nederland

Afhankelijk van wat voor type boot jij gaat huren kun je ervoor kiezen om een vaarvakantie van een week of langer te doen, of gewoon een dagje te gaan varen. Wanneer het de eerste keer is dat je een boot gaat huren denk je misschien; welk type boot moet ik kiezen? Een zeilboot, motorboot of juist iets heel anders? Voor een paar honderd euro per week is het mogelijk om een boot te huren. Zeker wanneer je met meerdere mensen bent is dit erg goed te doen. Verder zijn ligplaatsen in Nederlandse havens niet heel erg duur. Je zou bij een jachtmakelaar in Willemstad kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn. Willemstad is een erg mooie plek in Noord-Brabant waar veel mensen hun vaarvakantie houden.

Vaarbewijs

Is het nodig om een vaarbewijs te hebben? Dit verschilt per boot. Wil je een boot huren die sneller is dan 20 kilometer per uur en groter is dan vijftien meter? Dan moet je wel in het bezit zijn van een vaarbewijs. Als de boot kleiner is en minder snel is hoef je geen vaarbewijs te hebben. Als je toch voor een grote en snelle boot gaat kan je jouw vaarbewijs halen bij het CBR.

Wanneer mag je een boot huren?

Eigenlijk mag iedereen die ouder is dan achttien een boot huren in Nederland. Je moet er wel rekening mee houden dat varen niet niks is, al helemaal niet wanneer je dit nog nooit eerder gedaan hebt. Een van de belangrijkste dingen die je moet kunnen wanneer je gaat varen, is het aanleggen van de boot. Hiervoor is een goed gevoel over de boot belangrijk, je moet namelijk goed weten hoe je in deze situatie moet sturen. Wind kan het je nog wel eens moeilijk gaan maken wanneer je gaat aanmeren dus bereid je van tevoren voor op dit scenario. Er zijn speciale gastplekken in een haven waarbij je geholpen kunt worden bij het aanmeren. Basiskennis hebben over de boot waar je in vaart is ook iets wat je zal helpen bij het varen. Weet jij hoe de motor aangaat, wat de borden betekenen en wanneer je de boeien buitenboord hangt? Lees jezelf dus in voor je gaat varen.

​Een boot huren voor een vaarvakantie in eigen land

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *